Friday, June 17, 2011

Mobile Healthcare Clinic-dag

Idag var det clinic-dag. Jag är här med en organisation som heter The Nathan Hall Williams Center och som man kan kolla in här: http://nhwctr.org/
En sak den gör är att man åker ut ett gäng med hälsoarbetare (helt klart ett svenskt ord, eh?) halvläkare (lät det som på förklaringen, lite oklart vad det skulle motsvara för svensk titel) dietist, apotekare, sjukgymnast, folkhälsomänniskor osv till ett fattigt område och bedriver framför allt HIV- och TBC-testning, preventiv vård (vaccinationer, familjeplanering) och hjälp för rörelsehindrade. Allt är gratis för patienterna, och detta sponsras framför allt med lokala medel, alltså företag i Nakuru. Man kommer tillbaka till samma ställe en gång i månaden och idag var vi i Technology village, Kaptembwo.

Kondom är bra grejer! Det tycker både jag och dessa två damer.
Medicinutdelning. STRAMA skulle gråta men enligt Haley skulle ingen komma om man inte fick lite mediciner med sig hem. Och med mediciner menar vi mest antibiotika. Massa antibiotika.
Haley, som har startat och driver NHWC bli intervjuad av en reporter.
Fejkvaccination av barn för att reportern skulle få en bra bild. Då tog jag också en. När man vaccinerar barn passar det bra att ta upp frågan om familjeplanering med mamman. De flesta ville ha P-spruta, bland annat för att inte behöva avslöja för sina män att de gick på antikonceptiva, sa personalen.

No comments:

Post a Comment